Ministři zemědělství EU v Moravském krasu
Delegáti z ministerstev navštívili kozí farmuDvaapadesátiletý Jan Sedlák ze Šošůvky a jeho o rok mladší manželka Eva vstávají denně před pátou ráno. Kvůli práci na své kozí farmě a v rodinné mlékárně. V noci na včerejšek spali jen dvě hodiny. I když výrobu sýrů odložili až na odpoledne. Zaměstnaly je přípravy na návštěvu asi stovky hostů. Kozí farma se totiž dostala na seznam míst zařazených na oficiální program takzvané ministeriády.
"Výrobu jsem musela odložit. Musím počkat, až prohlídka skončí, zasanovat prostory a začít až odpoledne. I tak jsem vstávala jako vždy, museli jsme připravit vše na ochutnávky, manžel dojil. A spát jsme šli ve tři hodiny ráno," vysvětlovala Eva Sedláková s úsměvem.
Samotní ministři zemědělství sice do Šošůvky přijet neměli, Sedlákovi ale strávili půl dne průvodcováním asi sedmdesátky delegátů ministerského doprovodu a tří desítek zahraničních novinářů. Držitelé značky regionální produkt Moravského krasu, jejichž kozí sýry se chlubí i oceněním Zlatá chuť a Zlaté plody Jižní Moravy, jim ukazovali, jak se daří chovu koz v krasové oblasti i v jakých podmínkách se v rodinném podniku zpracovává a vyrábí několik tun kozích sýrů ročně. "Nečekali jsme, že nás zařadí do programu, o to víc nás to překvapilo. Samozřejmě příjemně, je to hodně reprezentativní návštěva. Dozvěděli jsme se to asi před měsícem a půl, tak jsme alespoň dokončili věci, na které nebyl čas. Spíš než speciální příprava to ale bylo vymetení pavouků," doplnil Jan Sedlák. Přesto delegáty čekaly speciality. Třeba archivní sýr eidamového typu, který zaujal hlavně italské a anglické ochutnávače. Před domem také dočasně vyrostl velký stan s posezením. "Evropská unie nám pomohla dotací z fondu Leader, dali nám příspěvek na multifunkční areál před domem, kde máme ohrádku s kozičkama, sedlácký stůl na ochutnávky, doplňovat zde budeme i výstavku zemědělských strojů. Museli jsme se nějak revanšovat," vysvětluje usměvavá paní domu, když delegáti míří z jejího dvorku s malou výrobnou kolem pultu se sýry zpět do autobusu.
Někteří z nich včetně členů policejního doprovodu se zásobou právě nakoupených mléčných dobrot. Většina také s velkou úlevou, dveře domácí toalety se zejména díky dámské části delegátů ministerstev zemědělství netrhnou.
Na početné návštěvy jsou ale v Šošůvce zvyklí. Sedlákovi totiž spolupracují s Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou. Na farmu se tak pravidelně jezdí dívat studenti z celého světa. "Zrovna zítra mají přijet studenti ze 17 zemí. Čeká nás tak další prohlídka," dodává Jan Sedlák, když spolu se starostou Šošůvky čeká na opožděný třetí autobus návštěvníků. Předchozí dva dorazily zase dříve, než bylo ohlášeno. A neplánovaně se rozdělily.
Ani po odjezdu všech ale Sedlákovy nečeká relax. "Odpoledne začneme výrobu, jede každý den, sedm dní v týdnu, mléko se musí zpracovat. Balit sýry budeme namísto odpoledne asi někdy v noci," krčí majitel kozí farmy rameny.
Firmu, která dodává čerstvé sýry a jejich ochucené variance s bylinkami, bazalkou, gyros příchutí i brynzu či archivní sýr do celé země, táhne s manželkou a rodiči. Pomáhaly i děti, dcera je ale po porodu, syn po operaci. A na zaměstnance nejsou zatím kvůli výdajům za nové přístroje peníze. "Letos jsme poprvé dorovnali nabídku a poptávku. Další rozšiřování si ale musíme rozmyslet. Teď máme 120 koz a dalších čtyřicet na chov. A jsme na to čtyři," dodává Sedlák.
Mladá fronta DNES, 2.6.2009, rubrika: Jižní Morava, strana: 2, autor: PAVLA KOMÁRKOVÁ