Původ názvu plísňového sýru Niva
Na území Rakousko-Uherska byla první výroba sýrů s modrou plísní uvnitř hmoty zavedena r. 1883 v obci Mičiná u Banské Bystrice. Výrobu zavedl Karol Burkhardt ze Starých Hor. Způsob výroby a plíseň si donesl přímo z francouzského Roquefortu, kam se dostal na svých cestách jako dráteník. V malé sýrárně se vyráběla brynza a plísňový sýr pouze z ovčího mléka. Postupně se výroba rozšířila do několika mlékáren a sýráren na středním Slovensku. Název pro sýr Niva zavedl Jozef Soc, majitel mlékárny v Dobré Nivě u Zvolena podle názvu obce.Jozef Soc zavedl v roce 1923 v Dobré Nivě do výroby i Třenou Nivu. Ta se vyráběla z dokonale rozetřeného sýru Niva, brynzy a másla.
Zdroj: Keresteš J. (2008): Ovčiarstvo na Slovensku história a technológie. Nika s.r.o. Považská Bystrica, 592 s.
Kliknutím zde se můžete podívat na Roquefort a legendu o vzniku sýru netradičním pohledem místních (mladých obce Roquefort).