Výzvy PR PRV
Realizaci projektů Programového rámce SCLLD PRV by mělo docházet k zmírnění slabých stránek území, kterými jsou:
- Horší věková struktura pracovníků v zemědělství, kde nedochází k přirozené obnově pracovní síly
- Klesající příspěvek zemědělství k zaměstnanosti
- Nedostatečný transfer výsledků aplikovaného výzkumu do praxe
- Nedostatečná diverzifikace zemědělské produkce a nezemědělských aktivit
- Živočišná výroba je u většiny podniků ztrátová
- Nedostatečná spolupráce mezi zemědělskými producenty a dalšími aktéry potravinového řetězce (málo rozvinutá vertikální spolupráce)
- Velmi slabě rozvinuté krátké dodavatelské řetězce
- Převažující prodej zemědělských surovin s nízkou přidanou hodnotou
- Nízký podíl zpracované domácí zemědělské produkce v potravinářství
- Nedostatečné zpřístupnění lesů
- Nedostatečná modernizace mechanismů a technologií v lesním hospodářství
- Nedostatečné využití potenciálu venkovského cestovního ruchu.
Příležitosti, na které programový rámec reaguje, jsou:
- Zvyšující se počet lidí s ambicí vlastního podnikání díky rostoucí medializaci, příkladům úspěšných podnikatelů, zvyšující se životní úrovni a vytváření podmínek
- Zefektivnění produkce díky technologickému pokroku, specializaci, územnímu rozmístění výroby
- Konsolidace zemědělství formou vertikální integrace, s propojením prvovýroby na odbytové a zpracovatelské organizace, zvýšení efektivity využití výrobních kapacit, technologií a mechanismů
- Růst poptávky po kvalitních výrobcích, inovativních výrobcích, regionálních a místních specialitách.
- Rostoucí zájem o produkty (potravinářské, drogistické atd.) venkovského a eko původu a o produkty z přírodních a tradičních materiálů (dřevo, kámen).
- Rozvoj přímého prodeje, místních a regionálních farmářských trhů s vazbou na menší domácí producenty a zpracovatele
- Rostoucí zájem obyvatel ČR o domácí turistiku, vzdělaná a internacionalizovaná mladá generace
- Rostoucí zájem o „návrat k přírodě" ve formě venkovské turistiky
Programový rámec by měl rovněž přispět k lepší reakci na identifikovaná ohrožení, kterými jsou hlavně:
- Pokračující nevhodné ohodnocení zemědělského výzkumu odtrženého od praxe, přeceňování objemu publikovaných výsledků před reálným transferem výsledků do praxe
- Systém podpor nezávislých od produkce nedostatečně stimuluje prvovýrobce hledat nové způsoby intenzifikace a efektivity výroby (půdu obhospodařují prioritně za účelem pobírání dotací)
- Zájmy obchodních řetězců a tlak na prodejní cenu výrobců způsobují pokles rentability a ohrožují samofinancování modernizace podniků
- Rostoucí ceny půdy, energií a dalších vstupů do zemědělské prvovýroby a nízká schopnost vytvořit přidanou hodnotu vlastní činností, vysoké ceny potravin a upřednostňování dovezených levných potravin nižší kvality před domácími
- Vlastnictví rozhodujících kapacit potravinářského průmyslu zahraničními vlastníky, kteří si výzkum a vývoj zajišťují v mateřské zemi
- Další zpřísnění podmínek legislativy EU vyvolá zvýšení nákladů na provoz a plnění norem
- Změny klimatu se projeví dříve, nebo ve větším měřítku než se předpokládalo
- Rostoucí tlak konkurenčních regionů (z pohledu využití fondů EU, využití turistického potenciálu), sílící pozice a rozvoj konkurenčních regionů ve vztahu k trhu cestovního ruchu a zejména k silným cílovým trhům (tuzemsko, polský trh, slovenský trh, německý trh).